.

.
........................Шановні друзі! Ми раді вітати Вас на нашому блозі!..............

30 березня 2016

Акція «Подаруй шпакам хатинку!»

        На вулиці панує чарівна весна, розпускаються бруньки на деревах, зацвів перший провісник весни – пролісок. Повертаються додому і наші пернаті друзі. Першими заспівають про весну – шпаки, згодом закурличуть журавлі, лелеки та інші птахи. 
     Птахи! Їх можна побачити і почути скрізь: у парках, скверах, лісах, на полях, біля водойм, у містах і селах або просто на вулиці.
      Птахи – це пісня, політ і життя. Це голоси наших лісів, полів, гір та пустель. Їхні пісні на Землі звучать цілий рік. Їхні голоси ми чуємо вдень і вночі. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть піднятися вище гір і хмар, перелетіти пустелю, море, океан. Птахи – частина природи, без них її краса була б неповною.
     Так, птахи є однією з найбільш розповсюджених теплокровних тварин. Вона налічує близько 8600 сучасних видів, в Україні – близько 360 видів. Вони мають дуже велике наукове, виховне й естетичне значення. Це вірні наші помічники, захисники лісів, полів, садів від шкідників та гризунів; є об’єктами наукових досліджень, моделями для вивчення біологічних процесів, чудовою прикрасою лісів, полів, лук, - невід’ємною, складовою частиною рідної природи. Урбанізація та руйнівні катаклізми 20 ст. значно зменшили чисельність пташиного населення, хоча сучасна людина, як і раніше, потребує товариства пернатих друзів. Тому на сьогодні досить гостро стоїть питання охорони птахів. Охороняти треба не тільки рідкісних і зникаючих птахів, а й усіх птахів, у тому числі й тих «шкідливих», яких у минулому винищували. У природі немає так званих безумовно шкідливих птахів. Пристосовуючись до умов існування, птахи можуть вступати в тимчасові суперечності з потребами людини. Отже, вирішуючи долю тих чи інших птахів, треба враховувати всі особливості їхнього життя, переглянути всі форми взаємовідносин між ними і людьми, для того, щоб в умовах сучасного науково-технічного розвитку знайти можливість зберегти світ пернатих не тільки для нинішнього, а для майбутніх поколінь. Основна умова для дійової охорони птахів – збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування і кормової бази. Давайте допоможемо їм, підтримаємо їх!
    Саме тому, в нашій школі була оголошена акція «Подаруй шпакам хатинку!». У цій акції брали участь учні 5 – 9-х класів. Організаторами виступили учні 7 класу та члени гуртка «Юний еколог» (керівник Кавецька І.О.). Усі шпаківні зробили учні 7, 9 класів на уроках трудового навчання під керівництвом вчителя технологій – Литвина М.О. Так учні 9 класу спільно з вчителем проводили майстер-класи для учнів молодших класів по виготовленню шпаківень. 
Як результат нашої праці:
- на подвір’ї школи розвішано 10 шпаківень;
 - відремонтовано – 8 шпаківень.
   Щиро дякуємо організаторам та закликаємо й надалі допомагати птахам.
                                                                                   Члени екологічного гуртка «Юний еколог»