.

.
........................Шановні друзі! Ми раді вітати Вас на нашому блозі!..............

20 жовтня 2015

14 жовтня – День українського козацтва

            Символічно, 14 жовтня 1942 року з ініціативи Романа Шухевича, що втік з німецької тюрми, вважається датою утворення УПА. Феномен УПА у світовій історії неповторний: не маючи власної держави, ніякої зовнішньої допомоги, окрім свого народу, живучи фактично під землею в криївках, бункерах, схронах, слабко озброєна, вона вела 12 років визвольну нерівну криваву боротьбу з двома могутніми загарбниками України – Німеччиною та СРСР.
              День захисника України – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня в день святої Покрови Пречистої Богородиці одночасно з Днем Українського козацтва. Це свято, що увібрало в себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.
         16 жовтня 2015 року у нашій школі пройшли заходи з нагоди зазначених дат для учнів 5-9 класів.
             Розпочались урочистості розповіддю про походження свята Покрови Пресвятої Богородиці, про те, що в українській традиції це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. Учні розповіли про створення УПА та про те, що вона була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежно ї Української держави, про російську збройну агресію на сході України.
             До участі у заходах був запрошений випускник школи, учасник антитерористичної операції біля Маріуполя  - Франківський Богдан. Він розповів про мужність українських військових та добровольців, готовність віддати життя за мир і спокій в Україні, а також героїзм простих українців, які виявили свою громадянську позицію. На запитання чому він не сховався від служби в армії, Богдан відповів: «коли в мене будуть діти і запитають мене, що я робив у цей важкий для країни час, я хочу відповісти що захищав її кордони.»
                   Також до школи був запрошений начальник медичної служби полку Азов –               Боднар Володимир. Він розповів про героїзм молодого хлопця, який прикривши собою гранату, врятував своїх побратимів від смерті. Також він показав дітям аптечки лікарів та як потрібно надавати першу медичну допомогу при кровотечах. Завдяки Володимиру Боднару всі учні та вчителі дізнались значення слова герой:
Г - гордий
Е - енергійний
Р – розумний
О - оборонець
Й – «йой» - останній вигук помираючого героя
                   На завершення свята учні подякували героям та побажали всім захисникам України міцного здоров’я, успіхів та надійного тилу!
                  Низький уклін воїнам УПА, котрі зі зброєю в руках захищали рідну землю, всім поколінням українців – борцям за незалежність України. Ваші подвиги житимуть у віках, будуть прикладом для патріотів України.
                Нехай Господь Бог пом’яне всіх воїнів - українців, які загинули, померли, а живим дарує многая літа і опіку Святої Богородиці!