.

.
........................Шановні друзі! Ми раді вітати Вас на нашому блозі!..............

04 грудня 2015

Твори добро, бо ти людина

                3 грудня 2015 року в Боневицькій ЗСШ відбулося засідання круглого столу під назвою: "Твори добро, бо ти людина", приуроченого до Міжнародного дня інвалідів.
               Міжнародний день інвалідів є щорічною подією. Історія його виникнення починалася у 80-х роках минулого сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям інвалідів. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища інвалідів і забезпечення їм рівних можливостей для подальшого життя в суспільстві. Створена програма дій була підписана 3 грудня 1992 року. Цей день Генеральна Асамблея проголосила Міжнародним днем інвалідів.
                   Проведення 3 грудня “Міжнародного дня інвалідів” спрямовано на посилення уваги суспільства до проблем інвалідів, захисту їх прав, благополуччя, переваг, які воно отримує від інвалідів в політичному, соціальному, економічному та культурному житті. Мета даного заходу – привернення уваги до проблем тих, хто став інвалідом від народження, в дитинстві чи під час дорослого життя. Чисельність інвалідів нажаль зростає. Причиною цьому є природні катаклізми, забруднення навколишнього середовища, дорожньо-транспортні пригоди, вроджені патології та хронічні захворювання. Відсутність здоров’я через хворобу, травму, нещасний випадок або з інших причин, вимагає проведення відновного лікування або реабілітації.
Зростання кількості дітей – інвалідів, інвалідів з дитинства й необхідність надання їм медичної, соціальної, психолого-педагогічної підтримки, призвело до більшої відповідальності держави та відповідних служб за їх долю. Для відновлення хворої дитини як особистості, реабілітологам необхідна тісна взаємодія фахівців різного профілю.
          У 1991 році був прийнятий, а в наступні роки, доповнений і вдосконалений Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”. Закон передбачає права для інвалідів, без яких вони не можуть вирішити свої потреби:
· право на медичну допомогу (безкоштовну або на пільгових умовах);
· на медичну реабілітацію і санаторно-курортне лікування;
· право на забезпечення безперешкодного доступу до інформації;
· право на освіту, працевлаштування, на матеріальне забезпечення, на соціально-побутове обслуговування, транспортне обслуговування;
· право на забезпечення автомобілем, крісла-колясками, протезно - ортопедичними виробами.
           В засіданні круглого столу взяли участь учні та вчителі школи, батьки.
Також проводився ряд заходів до Міжнародного дня інвалідів, а саме: проведені збори шкільного колективу та батьківського комітету на яких голова шкільного методичного об'єднання класних керівників Пащак О.А. звітувала перед присутніми про виконану роботу щодо підготовки та проведення в школі Міжнародного дня інвалідів. Оксана Адамівна наголосила, що 3 грудня — Міжнародний день інвалідів, покликаний привернути увагу до проблем інвалідів, захисту їх прав. Також:
· організовано тематичну виставку літератури «Навчи своє серце добру».
· проведено уроки доброти на тему «Дивіться на нас, як на рівних».
· перегляд презентації "Для вас відкриті душі і серця" для учнів 5-9 класів.
· конкурс дитячого малюнка "Твори добро по всій Землі…" серед учнів 1-7 класів.
· проведено турнір з шахів, присвячений Дню інвалідів «Повір у себе» серед учнів 6-9 класів.